Pages

pondelok 18. januára 2021

Sebavedomie a odvaha

Sebavedomie 

Niekto ho má príliš veľké a niekto zas naopak príliš malé. 
Čo je to vlastne sebavedomie? Ja osobne ho beriem, tak, že je to niečo, čo je v nás, v našej myslí, ktoré hlavne záleží od nás. Ja ho mám väčšinou normálne. Nemám ho ani vysoké a ani nízke. Stane sa niekedy, že mi klesne, ale to sú len situácie, z ktorých mám strach alebo sú pre mňa niečím nové. Určite niektorí vedia o čom hovorím, pretože sami to zažili na vlastnej koži. 
Je to úplne super, keď ma niekto vysoké sebavedomie a niekedy daného človeka fakt obdivujem, že to vysoké sebavedomie v sebe našiel. Nie je to tým, žeby som im závidela alebo nepriala, práve že naopak, úplne im to prajem aby v sebe mali naďalej také sebavedomia aké majú, ale myslím si, že niekedy to niektorí ľudia až preháňajú. Podľa mňa by si niektorí z nás mohli určiť hranice a podľa nich sa aj riadiť, hoc by v sebe mali neviem aké sebavedomie. Bolo by to lepšie už len z toho dôvodu, že niekto nerozmýšľa do budúcna a tým pádom si neuvedomuje, že všetko sa s nim bude vliecť a všetko čo spravil ostane v niečej a v našej mysli. Je už mnoho prípadov čo kvôli svojmu sebavedomiu oľutovali nejaké veci. 

Určite by som si aj priala mať niekedy vysoké sebavedomie. Ale keď sa niekedy nad tým, tak zamyslím, tak som na jednej strane veľmi rada a vďačná za také sebavedomie aké mám. Niekedy Vám do života príde taká situácia v ktorej budete vďačný za to aký ste, aké sebavedomie máte a hlavne Vás bude tešiť, že ako ste sa k danej situácii postavili. 


Odvaha  

Určite niektorí poznajú aj to, že keď na niečo majú sebavedomie, tak nemajú odvahu. Odvaha je tiež potrebná vec v dnešnej dobe, pretože pokiaľ nemáte odvahu, tak nemusíte dosiahnuť to čo chcete. 
Môj názor je taký, že ľudia by v sebe mali vždy nájsť odvahu a skúsiť to. Keď daná situácia vyjde, tak budete mať z toho radosť a tiež budete na seba hrdý, že ste to dokázali.. Pokiaľ to nevyjde, tak nevadí nič sa nedej, veď stávajú sa aj horšie veci a nabudúce to môže dopadnúť oveľa lepšie. Nikdy sa netreba vzdať a stále treba bojovať, pretože pokiaľ chcete niečo v živote dosiahnuť, tak bojujte a dajte si nejaké ciele, motiváciu alebo niečo čo by vás k tomu viedlo. Hlavne sa nenechajte odradiť od ničoho a ani od nikoho. Nepozerajte na druhých ľudí a na to čo o vás hovoria a čo si o vás myslia, pretože to nemá zmysel a kvôli ním nedosiahnete to čo chcete. Viem, že to je niekedy ťažké nepozerať na to čo si o Vás druhý myslia, ale dá sa to zvládnuť a naučiť sa ich ignorovať. Tiež som s tým mala problém, ale povedala som si STOP, keď chcem niečo v živote dosiahnuť, tak nemôžem na to pozerať, ale musím v prvom rade pozerať na seba a na svoje ciele. 

Ako sebavedomie beriete vy? 

Nájdete v sebe vždy odvahu, alebo len niekedy? 




2 komentáre:

  1. Jak beru já sebevědomí. Beru ho tak nějak podobně jako ty píšeš, ale jsou situace kdy ho mám naopak právě nízké a především když se něčeho bojím. Někdy právě obdivuji lidi, kteří ho mají vysoké, ale u některých si myslím, že to se svým sebevědomím přehánějí. U mě to právě tak že mám sebevědomí někde uprostřed a odvahy mám někdy hodně, ale v některých situacích jsem jak se říká srab. Jak mi dost často říkávala babička ( v listopadu zemřela ), co můžeš ztratit, když se nezeptáš. V poslední době jsem si dodala právě tu odvahy a zeptala se na věci někoho na které jsem před tím neměla ani odvahu, bála jsem se prostě jakou odpověď dostanu. U některých byla odpověď taková, že jsem ji nechtěla slyšet, ale u některých věcí pořád neztrácím naději a odvahu se pořád ptát.

    Epilepsyylife

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež to poznám. Je super, že si tu odvahu v sebe našla a nestratila ju ani po odpovedí, ktorú si nechcela počuť 😊 Držím palce nech ju máš aj naďalej a tvoje sebavedomie je väčšie.

      Odstrániť